Kliknutím na “Prijať” súhlasíte s ukladaním cookies na vašom zariadení za účelom zlepšenia navigácie webu, analýzy používania stránky a za účelom zlepšenia marketingu. Pre viac informácií o pravidlách ochrany osobných údajov kliknite na Pravidlá ochrany osobných údajov.

Na čo myslieť pred kúpou ready-made firmy?

Návody

4 veci na ktoré by ste mali myslieť pred kúpou ready-made firmy

Ak sa práve rozhodujete o kúpe ready-made firmy, predtým než si jednu kúpite, je dobré zamyslieť sa a položiť si tieto 4 otázky: 

1. Aké bude obchodné meno mojej firmy?

Obchodné meno nesmie byť zamenitelné s iným už exstujúcim obchodný menom, ktoré ja zapísané v obchodnom registri. Existenciu obchodného mena si môžete preveriť vyhľadávaním na www.orsr.sk Zásady pri tvorbe obchodného mena sme rozoberali v inom článku, ktorý sa venoval podrobne zmene obchodného mena.

2. Kde bude mať moja firma sídlo? 

Sídlo vašej firmy môžete mať v akejkoľvek nehnuteľnosti, ktorej majiteľ Vám na to udelí písomný súhlas. Ide o tzv. súhas vastníka nehnuteľnosti so zápisom adresy nehnuteľnosti ako sídla Vašej spoločnosti do obchodného registra. A teda môže ísť aj o byt alebo dom v ktorom mate trvalý pobyt. Prípadne môžete mať sídlo v kancelárskych alebo obchodných priestoroch, ktoré si budete prenajímať nájomnou zmluvou.

Vhodným riešením môže byť aj využite služby tzv. virtuálneho sídla. Virtuálne alebo registračné sídlo je možnosť ako ušetriť peniaze za prenájom drahých kancelárskych priestorov a pritom mať image firmy sídliacej na prestížnej adrese. Registračné sídlo je služba, ktorá poskytuje firmám možnosť mať zapísanú adresu nehnuteľnosti v obchodom registri ako sídlo ich spoločnosti a poskytuje im aj služby preberania a úschovy poštových zásielok. Ide o zjednodušenie administratívy, kedy nemusíte myslieť na preberanie zásielok a chodiť na poštu.

3. Aké predmety podnikania bude mať zapísané? 

Podľa toho akej podnikateľskej činnosti sa bude vaša firma venovať, tak musí mať zapísané predmety činnosti v obchodnom registri. Podkladom pre zápis predmetu činnosti do obchodného registra je oprávnenie na podnikanie. Oprávnenie na podnikanie sa vo väčšine prípadov získava na základe živnostenského zákona a volá sa osvedčenie o živnostenskom oprávnení. Osvedčenie o živnostenskom oprávnení sa získava na konkrétne živnosti, ktorých zoznam nájdete na stránke ministerstva vnútra - odbor živnostenského podnikania. Tu nájdete zoznam voľných, viazaných a remeselných prredmetov podnikania, z ktorých si môžete vybrať svoje predmety činnosti.

4. Potrebujem byť platiteľom DPH?

Otázku potreby registrácie na DPH je dobré vyriešiť ešte pred kúpou ready-made firmy nakoľko Vám môže ušetriť peniaze. V niektorých prípadoch môže byť pre Vás výhodné kúpiť ready-made firmu, ktorá už je registrovaná na DPH. Kedy sa Vám oplatí kúpiť firmu registrovanú na DPH?: 

  • v prípade vysokých vstupných nákladov na začiatku podnikania
  • obchodný partneri budú platiteľia DPH
  • obchodovanie so zahraničím 

Každá situácia si však vyžaduje idndividuálne posúdenie preto určite anayzujte Vašu situáciu s firmou od ktorej spoločnosť kupujete.

Zdieľať tento článok:

Playful Linkedin Icon
Playful Mail Icon

Kvalitné ready-made spoločnosti

PONUKA READY-MADE FIRIEM
BLOG

Novinky na blogu

Viac článkov

Napíšte nám správu.

Údaje, ktoré zadáte do tohto formulára spracúvame iba za účelom vybavenia Vašej konkrétnej požiadavky. Bližie informáci o spracovaní osobných údajov nájdete tu.

Ďakujem Vám, správu ste úspešne odoslali! Budeme Vás v krátkom čase kontaktovať.
Ups, niečo sa pokazilo. Skontrolujte či ste vyplnili všetky polia a odošlite formulár ešte raz. Ďakujeme !