Kliknutím na “Prijať” súhlasíte s ukladaním cookies na vašom zariadení za účelom zlepšenia navigácie webu, analýzy používania stránky a za účelom zlepšenia marketingu. Pre viac informácií o pravidlách ochrany osobných údajov kliknite na Pravidlá ochrany osobných údajov.

Odklad daňového priznania v roku 2022

Novinky

Odklad daňového priznania v roku 2022

 

STRUČNÝ OBSAH ČLÁNKU:

Čo je to odklad daňového priznania?

Odklad daňového priznania znamená, že ten kto má povinnosť podať daňové priznanie oznámi daňovému úradu posunutie termínu na podanie daňového priznania najviac o 3 mesiace.

Daňovník má povinnosť podať daňové priznanie do 3 mesiacov od skončenia zdaňovacieho obdobia. To znamená, že napr. za zdaňovacie obdobie "rok 2021" je termín na podanie daňového priznania do 31.03.2022. Termín na podanie daňového priznania je možné predĺžiť a to práve spomenutým odkladom podania daňového priznania, ktoré umožňuje posunúť termín na podanie DP o ďalšie tri mesiace.

Je potrebné vziať do úvahy fakt, že termín na podanie daňového priznania je súčasne aj termínom na zaplatenie dane. Termín na podanie daňového priznania je možné odložiť najviac o tri celé kalendárne mesiace. A teda termín je možné posunúť až do 30.06.2022.


Kedy sa oplatí odložiť podanie daňového priznania? 

Odložiť podanie daňového priznania sa oplatí v nasledovných prípadoch: 

  • živnostníkovi, ktorému vzniká povinnosť platenia sociálnych odvodov, pretože za rok 2021 presiahol sumu príjmov z podnikania 6.798 €. Výpočet platenia odvodov do sociálnej poisťovne sa vypočítava na základe podaného daňového priznania za predchádzajúci rok. A teda, ak odložíte podanie daňového priznania, posuniete tak aj začiatok platenia odvodov do sociálnej poisťovne. Povinnosť platiť odvody do sociálnej poisťovne vzniká bežne od 1.7.2022, resp. od 1.10.2022 (v prípade predĺženej lehoty na podanie daňového priznania za rok 2021).
  • živnostníkovi, ktorý už platí sociálne odvody, ale vzniká mu povinnosť platenia zvýšených sociálnych odvodov, pretože za rok 2021 presiahol príjmy z podnikania za rok 2020. Ak odložíte podanie daňového priznania, posuniete tak aj začiatok platenia zvýšených odvodov do sociálnej poisťovne.
  • obchodnej spoločnosti, napr. s.r.o., ktorá potrebuje získať čas na vypracovanie a podanie daňového priznania.
  • obchodnej spoločnosti, napr. s.r.o., ktorá potrebuje získať čas na zaplatenie dane. Odložením termínu na podanie daňového priznania sa posúva aj termín na zaplatenie dane.

Dokedy je potrebné oznámiť odklad daňového priznania? 

Odklad daňového priznania je potrebné oznámiť daňovému úradu. V niektorých špecifických prípadoch je potrebné o odklad daňového priznania aj požiadať, ale to sa týka iba niektorých situácií, napr. daňovník v konkurze, livkdiácií alebo dedič zomrelého daňovníka.

Inak sa bežne odklad daňového priznania iba oznamuje a nie je potrebné čakať na odpoveď daňového úradu. Oznámenie (nie žiadosť) o odklade daňového priznania je potrebné doručiť daňovému úrad do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania, t. j. pri zdaňovacom období kalendárny rok do 31. marca 2022.


Koľko € môže ušetriť živnostník odkladom daňového priznania? 

Živnostník, ktorému vzniká povinnosť platenia sociálnych odvodov, pretože za rok 2021 presiahol sumu príjmov z podnikania 6.798 € môže odkladom daňového priznania ušetriť tri mesiace platenia sociálnych odvodov, ktoré nebude musieť zaplatiť. Minimálna čiastka, ktorú tak ušetrí je 3 x 187,78 €, SPOLU: 563,34 €. V tomto prípade ide len o výpočet pri platení minimálnej čiastky odvodov. Ak by mal tento živnostník v roku 2021 vyššie príjmy, išlo by aj o vyššiu čiastku odvodov, ktoré by týmto spôsobom ušetril.

Živnostník, ktorý už platí sociálne odvody, ale vzniká mu povinnosť platenia zvýšených sociálnych odvodov, pretože za rok 2021 presiahol príjmy z podnikania vyššie ako v roku 2020, môže odkladom daňového priznania ušetriť tri mesiace platenia zvýšených sociálnych odvodov, ktoré nebude musieť zaplatiť. Ušetrí tak rozdiel medzi čiastkou aktuálnych odvodov a čiastkou zvýšených odvodov, ktoré by musel platiť ak by odklad nepodal.

Ušetrí s.r.o. € ak si odloží podanie daňového priznania? 

Obchodná spoločnosť, napr. s.r.o. odkladom daňového priznania reálne neušetrí peniaze, získa len čas na vypracovanie a podanie daňového priznania a súčasne získa čas na zaplatenie dane. Posunutím resp. odkladom termínu na podanie daňového priznania sa súčasne odkladá aj termín na zaplatenie dane v rovnakom čase.

ADVISON poskytuje moderné služby online. Pomôžeme vám so: založením živnosti | zrušením živnosti pozastavením živnostihotové ready-made s.r.o.virtuálne sídlaready-made akciové spoločnosti.

Zdieľať tento článok:

Playful Linkedin Icon
Playful Mail Icon

Hotové ready-made spoločnosti od 350 €.

PONUKA HOTOVÝCH FIRIEM
BLOG

Novinky na blogu

Viac článkov

Napíšte nám správu.

Údaje, ktoré zadáte do tohto formulára spracúvame iba za účelom vybavenia Vašej konkrétnej požiadavky. Bližie informáci o spracovaní osobných údajov nájdete tu.

Ďakujem Vám, správu ste úspešne odoslali! Budeme Vás v krátkom čase kontaktovať.
Ups, niečo sa pokazilo. Skontrolujte či ste vyplnili všetky polia a odošlite formulár ešte raz. Ďakujeme !