Kliknutím na “Prijať” súhlasíte s ukladaním cookies na vašom zariadení za účelom zlepšenia navigácie webu, analýzy používania stránky a za účelom zlepšenia marketingu. Pre viac informácií o pravidlách ochrany osobných údajov kliknite na Pravidlá ochrany osobných údajov.

Virtuálne sídlo firmy. Výhody, nevýhody a charakteristika.

Virtuálne sídlo firmy

STRUČNÝ OBSAH ČLÁNKU: 

Virtuálne sídlo firmy a jeho definícia.

 

Virtuálne sídlo firmy by sa dalo definovať ako adresa nehnuteľnosti, ktorá je ako sídlo alebo miesto podnikania firmy / podnikateľa zapísaná do obchodného registra. V tomto prípade však nejde o skutočné miesto kde firma vykonáva svoju činnosť, ale ide len o prenajatú adresu resp. nehnuteľnosť, ktorú Vám prenajme firma poskytujúca služby registračného sídla. Preto ide o sídlo „VIRTUÁLNE“. Spravidla je súčasťou služby virtuálneho sídla aj rada doplnkových a užitočných služieb ako sú:

  • preberanie a úschova pošty,
  • evidencia pošty v elektronickom rozhraní, ku ktorému má klient vždy prístup,
  • skenovanie a preposielanie zásielok,
  • notifikácie o tom, že bola firme doručená pošta formou sms a emailom,
  • prenájom zasadacích priestorov,
  • označenie budovy resp. schránky obchodným menom firmy,
  • likvidácia zásielok,
  • poskytovanie súhlasu vlastníka nehnuteľnosti so zápisom adresy resp. nehnuteľnosti ako sídla alebo miesta podnikania do obchodného registra,
  • služby poskytovania telefónneho čísla a ukladania odkazov.

 

Virtuálne sídlo firmy má tieto výhody:

Registračné sídlo ma veľký počet výhod, avšak tie závisia aj od poskytovateľa a kvality poskytovaných služieb. Všeobecne však môžeme povedať, že ide o tieto výhody:

  • nízka cena v porovnaní s prenájmom kancelárie: cena za prenájom registračného sídla v Bratislave sa u nás pohybuje od 20 € / mesačne za adresu v centre BA v historickej zrekonštruovanej budove. Čiže ide o lukratívnu adresu. Cena za prenájom 1m2 kancelárskych priestorov v Bratislave na porovnateľnej adrese sa pohybuje od 30 € za 1m2. Virtuálne sídlo firmy Vám tak dokáže ušetriť stovky až tisíce € mesačne v porovnaní s prenájmom fyzickej kancelárie.
  • vysoká miera komfortu: virtuálne sídlo firmy v sebe často obsahuje aj doplnkové služby virtuálnej asistentky, ktoré zvyšujú Váš komfort. Ide o služby preberania a evidovania poštových zásielok adresovaných firme. Notifikácie o prijatých zásielkach emailom a prostredníctvom sms správ. Skenovanie týchto zásielok a ich fyzické preposielanie na Vami určenú adresu.
  • lepší image pred obchodnými partnermi: ak ste začínajúca firma a je pre Vás dôležité získavať strategické partnerstvá s inými firmami pravdepodobne sa potrebujete ukázať v tom najlepšom svetle. Jednou z možností je aj virtuálne sídlo firmy na prestížnej adrese v centre Bratislavy, ktoré dodá Vašej firme skutočný imidž firmy, ktorá sídli v centre hlavného mesta.
  • možnosť prenájmu zasadacích priestorov: firmy, ktoré poskytujú služby virtuálneho sídla často ponúkajú aj doplnkovú službu prenájmu zasadacích priestorov na niekoľko hodín. Reprezentatívne priestory si nemusíte platiť celý mesiac za vysoké čiastky, ale môžete ich využiť v momente keď sa Vám to najviac hodí. Napr. aj na to aby ste zapôsobili na potencionálenho obchodného partnera.
  • oddelenie adresy firmy od trvalého pobytu: v prípade, že si umiestnite sídlo firmy k sebe domov existuje riziko, že Vaše súkromie bude narušené oprávnenou alebo neoprávnenou návštevou úradov ako je napr. živnostenská kontrola, daňová kontrola prípadne exekútor. V takom prípade môžete byť nemilo prekvapený na svojej súkormnej adrese trvalého pobytu. V prípade virtuálneho sídla Vás takáto návšteva v súkromí a pohodlí Vášho domova nemôže zaskočiť. Prípadne Vás na sídle firmy môže hľadať aj Váš potencionálny obchodný partner, čo by v prípade, že by prišiel do bytu nebolo zrovna najreprezentatívnejšie.

 

Nevýhody virtuálneho sídla firmy.

 

  • mesačný poplatokv porovnaní so sídlom doma, ktoré je zadarmo: ak provonávate sídlo firmy na domácej adrese s profesionálnym virtuálnym sídlom firmy tak Vám finančne vychádza lepšie sídlo u seba doma, na ktoré máte nulové náklady.
  • nemožnosť preberať nadlimitné zásielky od kuriérskych spoločností: zmluva o sídle má v sebe často krát zakotvené ustanovenie o tom, že poskytovateľ nepreberá zásielky, ktoré sú nad určitý váhový a rozmerový limit. Spravidla pôjde o zásielky, ktoré sú listinami alebo dokumentami.
  • možný problém so získaním podnikateľského úveru z banky v prípade, že je virtuálne sídlo firmy na tzv. black liste banky: banky si vedú tzv. black listy s ktirériami rizikovosti podľa ktorých subjektom poskytujú alebo neposkytujú úvery. Ide o bežný risk management. Virtuálne sídla sú niekedy bohužiaľ využívané aj podvodníkmi, ktorí možno v minulosti nesplatili nejaký úver a mali sídlo na rovnakej adrese. Banky tak mohli sídlo vyhodnotiť ako rizikovú adresu a zamietnuť vám kvôli tomu žiadosť o podnikateľský úver.

 

Aká je cena za virtuálne sídlo firmy?

 

Cena virtuálneho sídla firmy môže byť rôzna a odvíja sa od množstva parametrov, ktoré sú nasledovné:

  • lukratívnosť adresy virtuálneho sídla: cena sídla závisí od toho kde sa virtuálne sídlo nachádza. Ak je napr. sídlo umiestnené v centre Bratislavy v lukratívnej oblasti, bude stáť určite viacej ako sídlo niekde na kraji Petržalky. Základná sadzba sídla sa v našej firme ADVISON začína v centre BA od 20 € / mesačne.
  • obsah poskytovaných služieb: väčšina firiem poskytuje rôzne balíky služieb virtuálneho sídla firmy a podľa toho aké služby balík obsahuje sa odvíja aj jeho cena. Balíky služieb obsahujú: skenovanie zásielok, preposielanie zásielok poštou, notifikácie o prijatej pošte, online evidencia pošty a pod.
  • dĺžka viazanosti služby: cena sa môže meniť aj v závislosti od doby viazanosti služby. Minimálna dĺžka poskytovania tejto služby z dôvodov jej povahy je často krát 12 mesiacov. Viazanosť však môže byť po dohode s klientom aj dlhšie a môže byť až 36 mesiacov. Za tieto služby sa platí väčšinou vopred a preto ak si klient predplatí 3 roky vopred bude cena za jeden rok priaznivejšia ako keď si predplatí len jeden rok. Ide o bežnú množstevnú zľavu.
  • kvalita služieb: samozrejme cena sa mení aj s kvalitou poskytovaných služieb (:

 

Pre koho je vhodné virtuálne sídlo firmy?

Virtuálne sídlo firmy je ideálne riešenie pre určité odvetvia biznisu a špecifické situácie podnikateľa ako sú napríklad:

  • IT start-upy, ktoré investujú prostriedky do rozvoja firmy a nechcú platiť za drahé kancelárie, no súčasne potrebujú posilniť image firmy dobrou adresou.
  • E-shopy, IT-čkári, marketingoví špecialisti, účtovníci, blogeri a rôzne profesie pri ktorých nie je nutné prenajať si fyzickú kanceláriu.
  • Zahraniční podnikatelia, ktorí vo svojej štruktúre využívajú slovenskú obchodnú spoločnosť, avšak kancelárie majú v zahraničí.

 

Ako si správne vybrať virtuálne sídlo firmy? 

 

Virtuálne sídlo firmy je najlepšie vyberať podľa nasledovných kritérií: 

  • obsahu služieb, ktoré sú v danom balíku.
  • referencie,
  • taktiež je dobré zistiť, či je nehnuteľnosť v ktorej sa virtuálne sídlo firmy poskytuje vo vlastníctve poskytovateľa služby,
  • preverte si ako dlho poskytovateľ existuje na trhu napr. preverením cez finstat.sk alebo register.uz,
  • samozrejmosťou musí byť 100% prebranie, úschova a preposielanie zásielok.

Zdieľať tento článok:

Playful Linkedin Icon
Playful Mail Icon

Registračné sídla v centre Bratislavy

Ponuka registračných sídiel
BLOG

Novinky na blogu

Viac článkov

Napíšte nám správu.

Údaje, ktoré zadáte do tohto formulára spracúvame iba za účelom vybavenia Vašej konkrétnej požiadavky. Bližie informáci o spracovaní osobných údajov nájdete tu.

Ďakujem Vám, správu ste úspešne odoslali! Budeme Vás v krátkom čase kontaktovať.
Ups, niečo sa pokazilo. Skontrolujte či ste vyplnili všetky polia a odošlite formulár ešte raz. Ďakujeme !